mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Varza murata de la Mama Nina

cuvintecusens

Varza murata de la Mama Nina

varza murata

Una din acele activitati culinare cunoscute ca printre cele mai populare in perioada anului reprezentata de luna octombrie e pusul  de varza  la murat.

Gospodinele detin multe retete cu varza murata, ce sunt transmise chiar si de la bunicile mamelor lor,   transmise apoi catre nepoate,  retetele  respectandu-se  pana astazi,  si apoi acestea sunt mai vechi sau poate sunt chiar de zeci de ani. In orice moment,  o reteta care include  varza murata  se poate afirma ca ramane la fel , reprezentand  acesta un proces ce nu e deloc unul complicat, e chiar unul foarte simplu si deasemeni  nu avem nevoie de multe ustensile si nici de multe ingrediente.

 Daca ne numaram printre gospodinele ce planuiesc   punerea varzei incluisv  anul acesta , la murat, e bine sa afirmam faptul ca asa cum se stie pot exista unele lucruri ce e bine sa fie facute cunoscute  inainte de a incepe treaba.

Fermentarea specifica verzei puse la murat

Procesul prin care varza se va transforma  in varza murata se nueste  proces de lacto-fermentatie.

Lactobacillus este reprezentat de o bacterie care e benefica si care se gaseste si  in iaurt insa  si in alte fructe, ca si in legume, acestea putand sa  ajute cu precadere  la transformarea de zaharuri in  aci lactic  unci cand intra in contact cu acele substante care sunt  de salina. Acidul lactic este cel care  protejeaza impotriva aparitiei si  cresterii noilor bacterii intre care unele sunt nocive, acestea fiind  benefice cu precadere pentru sanatatea noastra.

Pentru a putea pune varza sa se mureze nu este necesar sa utilizam prea multe ingrediente. Vom avea practic  nevoie de varza, la aceasta adaugad sare, deasemeni marar cat si cimbru, hrean si un  recipient in care urmeaza ca varza  sa stea la murat. In  privinta sarii aceasta se  adauga de regula cam   45 grame intr-un singur litru de apa sau poate fi pusa in functie de care sunt  preferintele fiecaruia.

Procesul e unul utilizat inca din  timpurile de demult, de stramosii  nostrii, aceasta fermentare ajutand  la pastrarea respectivei verzei timp indelungat  si dupa ce se  termina sezonul ei.

Studiile din ultimul timp au aratat faptul ca sunt  multe alte beneficii cunoscute pe care astfel de alimente murate le au, cat si o varietate mare in  privinta  antioxidantii si a probioticelor.

Nu trebuie sa fie uitat nici gust delicios al acestor  alimente murate !

Nu prea  exista posibilitatea ca astfel de  procese de murare, la final,  sa nu iasa bine.Esteposibil sa observam bule ori spuma alba facuta deasupra verzelor, dar e deasemeni bine sa stim faptul ca ele sunt semne specifice  desfasurarii procesului fermentatiei , acestea fiind  absolut normale. In cazul in care  gasim semne ale faptului ca apare  si mucegaiul undeva asezat deasupra verzei, acest lucru trebuie sa stim  ca inseamna faptul ca este  cald in locul in care tinem butoiul sau ca  respectivul recipient cu varza ori pot sa apara aceste semne de mucegai si datorita faptului ca nu a fost intregral si bine acoperita varza cu un capac. Www.Mamanina.ro

In orice caz, asta nu va fi  deloc  o reala problema deoarece putem foarte usor sa indepartam aceste urme de mucegai si daesemeni sa  remediem  problema aparuta si fermentatia o sa continue  intr-un  ritm firesc, mai departe.

CommentsComments

No comments yet

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

About this blog

cuvintecusens

Blog posts are moderated.

About the author

Admin
Admin
 • Member since: 17/06/2014
 • Posts written: 233
 • Received comments: 0
 • Comments written: 0
 • Latest post: 09/12/2016

Recent blog posts

Network details

 • Search for:

 • Network name

  cuvintecusens
  cuvintecusens

 • Your host is

  Admin

 • Created on

  17/06/2014

 • Members

  2

 • Language

  English